Groei is een volkomen natuurlijk proces dat eigenlijk nooit lineair verloopt. Perioden van stilstand worden afgewisseld met perioden van groei, en soms ervaren we een ware groeispurt. Het is dan alsof we in een nieuwe realiteit stappen en we met andere ogen naar onszelf en onze omgeving kijken. Soms onwennig als een puber die geen controle meer lijkt te hebben over zijn eigen lichaam. Een groeispurt kost ons energie, dit is waarom kinderen ook vaak groeien tijdens de vakantie of in hun slaap.

Als we deze lijn van denken doortrekken naar onze eigen ontwikkeling, levert dat interessante inzichten op. Onze ontwikkeling vraagt een lagere energie dan de dagdagelijkse hoge energie die we gebruiken om te presteren. De vraag is of we de verslavende werking van deze hoge energie kunnen weerstaan en onszelf tot rust kunnen brengen om weer op te laden en waar nodig persoonlijk te groeien.

 

Bijgaand modelletje heeft mij altijd geholpen om te kijken waar ik zit en wat ik dan moet doen. Hoge positieve energie zorgt ervoor dat je goed kan presteren, maar je kan hier niet de hele tijd blijven zitten. Er komt een moment dat je je energie moet temperen. Als het je lukt om positief te blijven ontwikkel en herstel je snel. Hoge negatieve energie is een vervelende plek om te zijn. Het voelt alsof je de hele tijd aan het overleven of vechten bent. Vaak gaan we nog harder lopen en nog meer energie verbruiken, waardoor sommigen zelfs in een burn-out komen.

 

De vraag is dus hoe je op tijd gas terug kan nemen omdat je het wil en niet omdat het moet en zo positief bij te dragen aan je eigen ontwikkeling en herstel. Helaas maken we nog wel eens uitstapjes naar het negatieve moeten. We willen dan vaak te veel tegelijkertijd. Daarnaast dwalen we onder druk nogal eens te ver van onszelf af en doen we dingen die niet bij ons passen. Als je op je werk veel moet geven, zorg dan dat je dat vanuit je eigen kracht doet! Hoe verder je van jezelf afdwaalt hoe hoger het energieverlies en hoe meer moeite het kost om positief te blijven.

Ik heb over de jaren een aantal gewoontes omarmd die mij helpen om op tijd terug te schakelen en zo energie over te houden om mijn eigen groei te stimuleren. Overigens nog steeds met vallen en opstaan:-)

  1. Organiseer een fysieke plek waar je tijd doorbrengt voor reflectie en introspectie, een plek waar je je dromen visualiseert
  2. Ken je persoonlijke merk en neem de regie om jezelf nog meer in te zetten op zaken die je leuk vindt en goed kan en delegeer de rest of zeg nee.
  3. Volg vaker je hart & onderbuik, daar zit meer doordachtheid dan je denkt
  4. Maak echt (oog) contact met mensen, echt zien en gezien worden is onze basisbehoefte en zorgt voor veel energie
  5. Ga vaker de natuur in, we zijn niet gebouwd om in kantoren te zitten. Een wandeling levert altijd frisse perspectieven op
  6. Ga bewust om met je energiemanagement, dit is belangrijker dan timemanagement. Luister naar je lichaam en varieer je belasting in lijn met je belastbaarheid.
  7. Heb vaker het lef om door je angsten en/of frustratie heen iets te ondernemen, ervaar de kracht van de ‘magic-zone’

Ondanks het feit dat we geen volume knopje hebben om aan te draaien, kunnen bovenstaande gewoonten je helpen om ruimte te creëren voor een groeispurt. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker schakelt tussen de prestatie- en de ontwikkel zone. Zo voorkom je dus dat je in de survival of zelfs burn-out zone terecht komt. Leuk om de komende dagen eens na te denken over de inrichting van je eigen ontwikkel zone!

Delen:

One Comment

  • Mariken Kooi

    Leuk om te lezen Erik! In een tijd waar iedereen altijd ‘druk’ antwoord als je vraagt hoe het met ze gaat, streef ik ernaar om toch vooral te kunnen antwoorden dat ik weliswaar veel doe maar er toch heel blij van wordt. Dankzij je blog weet ik nu welk model erbij hoort – dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *