In ons werk in organisaties hebben wij keer op keer gemerkt hoe belangrijk het is dat mensen bewust worden van hun innerlijke staat, de mate van ‘thriving’, en deze expliciet maken en met elkaar delen. Als ze dat doen dan zijn ze zelf in staat om de juiste acties te ondernemen om hun eigen ontwikkeling en welzijn ter hand te nemen, om vervolgens goed te kunnen presteren. Met andere woorden: mensen kunnen zichzelf reguleren gebaseerd op wat ze voelen en waarnemen bij zichzelf. En waarom zouden we dit vermogen niet gebruiken als sterkte?

Bewustzijn van je innerlijke staat: verhalen vertellen

Om mensen bewust te maken van hun innerlijke ‘thriving’ staat, hoef je hen alleen te helpen zich herinneren wanneer ze ‘thriving’ waren. Een van de methoden die goed werkt, is om ze elkaar verhalen te laten vertellen over de mate van ‘thriving’ in hun leven en werk en invloedrijke of transformerende ervaringen met elkaar te delen. Het vertellen over de ervaringen versterkt de bewustwording al. Vervolgens kan je de andere deelnemers ‘reflectieve feedback’ laten geven. Zij delen dan welke associaties, gedachten en gevoelens ze hebben naar aanleiding van het verhaal van hun collega. Hieruit kunnen mensen de ‘ingrediënten’ om te thriven in hun werk afleiden.  

Belichamen van je ‘thriving’ staat: een systemische opstellingsoefening

Een tweede methode die goed werkt is om mensen deel te laten nemen aan een vorm van systemisch ervaringsleren, een (lichte) variant op organisatie opstellingen. Tijdens deze oefening positioneren deelnemers zichzelf in verschillende kwadranten op de vloer die de mate van ‘thriving’ beschrijven, vanuit de mate waarin mensen verbonden zijn met zichzelf (en hun talenten, waarden en passie) en de mate waarin zij verbonden zijn met en bijdragen aan de organisatie.

Wanneer je mensen vraagt om zichzelf te positioneren in een van deze kwadranten op de vloer en je vraagt hen naar hun gevoel en beleving in die positie, dan kunnen ze dit goed plaatsen en hun innerlijke staat beschrijven. Vervolgens vraag je hen om hun ‘innerlijke beweging’ te volgen (meestal richting ‘thriving’) en wat intuïtief een eerste stap zou kunnen zijn in die richting. Wanneer je ze zover krijgt om te antwoorden vanuit hun ‘buikgevoel’ (waardoor je voorbij gaat aan hun cognitieve ‘schaakspel’ in hun hoofd met allerlei belemmerende gedachten) dan weten mensen op de een of andere manier eigenlijk al wat ze zouden moeten doen.

Zodra je gaat werken met de innerlijke ‘thriving staat van mensen in jouw organisatie om deze expliciet te maken dan zal je zien dat  je mensen zelf initiatieven nemen om hun eigen ontwikkeling en welzijn te bevorderen en daardoor beter te presteren. En dat is een van de meest effectieve dingen die je kan doen om duurzame business resultaten te boeken.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *