Op een of andere manier lijkt het dat managers zijn vergeten dat mensen verantwoordelijkheid willen nemen, dat ze graag willen bijdragen aan iets dat betekenisvol voor hen is en dat ze gepassioneerd zijn nieuwe wegen te ontdekken.

Na het industriële tijdperk probeerden bedrijven hun medewerkers op verschillende manieren te motiveren, maar vooral door productiviteit te managen met extrinsieke beloningen. Dit resulteerde in een vorm van georganiseerde onverantwoordelijkheid. Als gevolg van de slechte resultaten was de volgende stap het introduceren van nog meer controle en sturingsmiddelen om er voor te zorgen dat medewerkers deden wat van hen verwacht werd. Bedrijven introduceerden allerlei effectiviteitsprogramma’s om verantwoord gedrag te vergroten. Allen gebaseerd op het implementeren van dominante logica en foutloze uitvoering. Hierbij veronachtzaamden ze het levende en zelfregulerende deel van de organisatie. Gelukkig komt dat ten einde.

Natuurlijk en zelf aandrijvend proces

Het is net als de gezondheidsindustrie. Jaren probeerden ze het auto-immuunsysteem te verslaan of zelfs te overtreffen, in plaats van het bestuderen van manieren om de natuurlijke effectiviteit te vergroten. Dit laatste is ook toepasbaar in het bedrijfsleven. De manier waarop medewerkers te faciliteren zijn om te groeien en op te bloeien binnen een organisatie is ook een natuurlijk en zelf aandrijvend proces. Zodra je de natuurlijke patronen en tendensen begrijpt, wil je niet meer terug. Je maakt als het ware de reis van schaarste en overleven naar overvloedig en opgewekt leven.

De hoeksteen van deze overtuiging is dat mensen erg bewust zijn van hun ‘thriving state’. Wanneer deze expliciet wordt gemaakt, zullen ze de juiste acties nemen om hun eigen ontwikkeling en welzijn te voeden om zodoende te kunnen presteren. Kortom, mensen zijn tot zelfregulering in staat, gebaseerd op wat ze voelen. Dus waarom zouden we dit niet gebruiken als een sterkte in plaats van een zwakte?

Hogere productiviteit, exploratief gedrag en betere resultaten

Het gevolg van opbloeiende mensen binnen organisaties zijn: hogere productiviteit, exploratief gedrag, focus, betekenisvolle betrekkingen en gezondheid. We weten intuïtief dat dit leidt tot betere resultaten, meer wendbaarheid, grotere aantrekkelijkheid en bevlogen personeel.

Wanneer mensen samen opbloeien, dan voelen ze vooruitgang en momentum. Dit wordt gekenmerkt door een gevoel van leren, vitaliteit en verlangen. Als een organisatie een krachtig verlangen om te acteren, ‘deep learning’ en toenemende energie ervaart, dan zal het die organisatie de impactvolle manifestatie, wendbaarheid, aantrekkelijkheid en gezondheid geven dat nodig is om duurzaam te presteren

Hefbomen voor een succesvolle organisatie

Hoe richt je een organisatie in die medewerkers de ruimte geeft om te groeien? In de aankomende maanden wil ik graag delen welke cruciale hefbomen er zijn om een succesvolle organisatie te cultiveren. Hefbomen die bevlogen wendbaarheid activeren binnen een organisatie. Dit is de eerste versie van ons model.

Ik kijk uit naar jouw opvattingen en ervaringen en hoop dat we samen een betere toekomst voor organisaties en de mensen binnen de organisaties kunnen co-creëren. Voel je vrij hieronder een reactie achter te laten.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *